Popular Posts

Tuesday 16 December 2014

Resepi mudah cupcake coklat lembap

Sekarang anak dara I kerap minta kek..Kerap minta buat kuih, buat kek. Siap buka peti ais amek telur, sambil pegang telur tanya 'mana tepung mummy?'..Sampai serunding mummy yang dalam plastik pun dia kata tepung kek..
uhu..Mummy dah la tak berapa sangat baking ni..Makan pun tak berapa minat..
Tapi anak punya pasal kena la jugak google resepi yang mudah dibuat..
So first attempt buat cupcake:

Resepinya simple je guna 1 cawan smua sukatan..boleh dapat dalam 10 cupcakes ikut acuan dalam gambar tu..I malas nak bake so I kukus je..boleh tinggal bape lame pun tak risau hangus..
So sesiapa nak try boleh la try. Tapi I rasa resepi ni agak super manis la keknya walaupun I dah kurangkan sikit gula..Jadi sesiapa yang tak suka manis boleh kurangkan gula..

Bahan yang diperlukan:
1) Tepung gandum 1 cawan (I rasa better guna self rising flour)
2) Gula castor 1 cawan
3) Minyak masak 1 cawan
4) Susu pekat manis 1 cawan
5) Telur 2-3biji
6) Soda bikarbonat 1sd
7) Baking powder 1sd
8) serbuk coklat 1 cawan
9) Air 1 cawan

CARA2 BUAT:
1) Satukan gula, serbuk coklat, minyak masak, air, susu pekat dan masak dengan api sederhana sehingga semua sebati..
2) Biarkan adunan sejuk sedikit kemudian pukul dengan telur.
3) Gaul sekali dengan tepung gandum, serbuk soda dan baking powder. (I agak konpius apa bezanya baking powder dan soda bikarbonat ni..bukan same je ke dedua ni?)
4) Masukkan dalam acuan dan kukus sehingga masak.
Done! Senang kan..Tapi kek I macam ada ralat sikit..Eh banyak sebab I guna apa ja bahan yang ada kat umah.I gantikan serbuk coklat tu dengan coklat bar masakan..Erm rasa kurang coklat sikit berbanding serbuk coklat..

Patutnya kek ni ada coklat glaze tapi I tak buat sebab kek ni dah telampau manis nanti glaze pun pakai susu pekat lagi..memang boleh diabetes la..So I suggest kurang sukatan gula atau susu pekat manis tu kalau nak try..

SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment